Amerikanska bagels!
Hej!!
Nu är mina bagels klara och dom blev jättegoda!! :D Rekomderar verkligen detta recept. Det tar ganska lång tid att göra, dom är ganska söta och blir inte så jättemånga (12 stycken) så det är kanske inget man bakar till vardags. Men om man vill ha lite lyxigare frukost eller bjuda hem någon på te och macka så är dessa perfekta! Här kommer receptet.

Mumsiga bagels :)
Ingredienser:
3,5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl strösocker
0,5 msk salt
1 msk matolja
540 g vetemjöl
1 st äggvita
Till kokning:
2-3 liter vatten
1 msk strösocker
Gör såhär:
1. Blanda vatten, jäst, socker, salt och olja i en stor skål. Låt stå 4-5 minuter.
2.Tillsätt nästan allt mjölet och kör med elvispens degkrokar 2-3 minuter eller kör i köksmaskin. Knåda in mer mjöl efter behov på bakbord ca 5 minuter tills degen känns fast, smidig och elastisk.
3. Låt stå och jäsa övertäckt ca 1 timme och skär därefter i 12 bitar. Knåda varje bit, rulla till en boll och gör ett hål i mitten med båda tummarna. Forma degen till en stor krans, hålet bör vara 2-3 cm. Låt jäsa på mjölad bänkskiva ca 10-15 minuter under duk.
4. Sätt ugnen på 200°. Koka upp en stor kastrull med 2-3 liter vatten och 1 msk strösocker. Lägg i de jästa degkransarna försiktigt, en i taget, och koka 1-1 1/2 minuter. Vänd dem gärna någon gång med en hålslev.
5. Ta upp degkransarna och låt dem rinna av lite innan du lägger dem på plåt med bakplåtspapper.
6. Pensla med uppvispad äggvita och strö eventuellt på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk.
3. Låt stå och jäsa övertäckt ca 1 timme och skär därefter i 12 bitar. Knåda varje bit, rulla till en boll och gör ett hål i mitten med båda tummarna. Forma degen till en stor krans, hålet bör vara 2-3 cm. Låt jäsa på mjölad bänkskiva ca 10-15 minuter under duk.
4. Sätt ugnen på 200°. Koka upp en stor kastrull med 2-3 liter vatten och 1 msk strösocker. Lägg i de jästa degkransarna försiktigt, en i taget, och koka 1-1 1/2 minuter. Vänd dem gärna någon gång med en hålslev.
5. Ta upp degkransarna och låt dem rinna av lite innan du lägger dem på plåt med bakplåtspapper.
6. Pensla med uppvispad äggvita och strö eventuellt på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Lycka till!!
Kramis Lisa
Kommentarer
Trackback